Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdõ, Strand, Aquapark
(Cím: Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.)

A mediterrán hangulatú fürdőváros hét évtizede vonzza a gyógyulni, pihenni, szórakozni vágyó vendégeket. A várost az egész világon a “reumások Mekkája”-ként emlegetik. A strandfürdő 30 hektáros fürdőparkkal, csónakázótóval, óriáscsúszdával, hullám- és pezsgőmedencével, strandröplabda pályával, 50 méteres úszómedencével, új vízi szórakoztató centrummal, az Aquaparkkal és színes strandprogramokkal áll a nyári fürdőzők rendelkezésére.
A termálfürdőben a gyógykezelések széles skálája, fedett és nyitott medencék várják a gyógyulni, regenerálódni vágyókat. Az európai színvonalú gyógyfürdő ellenőrzött és minősített gyógyvize többféle betegségcsoport esetén javasolható. Mintegy negyvenféle, gyógyvízre alapozott kezelés biztosított orvosi ellenőrzés mellett. Az 1100 méter mélyről feltörő 73°C-os hajdúszoboszlói gyógyvíz kiváló gyógyhatása a termálvíz összetevőinek (jód, bróm, konyhasó, hidrogénkarbonát, bitumen és az ehhez kötődő ösztrogén, titán, réz, cink, ezüst, bárium, vanádium, és ólom formájában megjelenő nyomelemek) köszönhető. Az alkáli ionos, jódos, brómos gyógyvíz idült izületi gyulladások, degeneratív izületi elváltozások, idült idegfájdalmak, ideggyulladások, Heine-medin kór utáni, valamint agyvérzés, agyműtét, vagy más okból kialakult bénulások utókezelése, idült izomfájdalmak, sérülések utókezelése, érszűkületek, idült nőgyógyászati megbetegedések, meddőség, idült bőrbetegségek hatékony kezelésére javasolt.

Erődfal
(Cím: Hősök tere (főtér), Református templom mögött)

A református templom mögött található. A XV. századi alapokon nyugvó templom erődfala Hajdúszoboszló egyik legismertebb műemlékének számít. A hajdúvitézek a saját igényeik szerint tovább erősítették. A mintegy húsz méter hosszú falon láthatók a hajdúk által annak idején nyitott körte alakú lőrések. A sarokbástya kör alakú. Valamennyi hajdúváros temploma erődített volt, a szoboszlói azonban különbözött a többitől: vizesárokkal vették körbe, a vizet az akkor még vízimalmok hajtására is alkalmas Köselyből vezették ide. A hely szomorú nevezetessége, hogy 1660-ban itt, a “templom kerítésében”, azaz az erődített templom területén védekezett a hajdúváros elszánt lakossága a török ellen. Szejdi budai basa rettenetes bosszút állt, csapatai lemészárolták az ottrekedteket. Az eseményt az erődfalon elhelyezett emléktábla örökíti meg, a sarokbástyában pedig erődtörténeti kiállítást láthatunk.

Harangház
(Cím: Szent István park 1.)

A millenniumi évben avatták fel a fürdő előtti park látványosságát, amely Rácz Zoltán építész munkája. Itt 46 harangot csodálhatunk meg.
Nyitva tartás: szabadon látogatható.

Bocskai István Múzeum
(Cím: Bocskai u. 12.)

Akik rajonganak a népművészeti alkotásokért, azoknak feltétlenül érdemes megtekinteni az egyedülálló gyűjteményt. Legértékesebb darabja a Bocskai-zászló, amelyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdú vitézeknek.
Telefon: +36 (52) 362-165.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 9–13 és 14–18 óra között

Nemzetközi Modern Múzeum
Picasso, Le Corbusier, Renoir, Vasarely és más hírességek művei mellett magyar kortárs művészek munkái is megtalálhatók a múzeum gyűjteményében. Elektrografikai, komputergrafikai és más modern eljárásokkal készült művek is láthatók a klasszikus, hagyományos technikával készített alkotások mellett. A múzeum kertje nyáron zenei rendezvények helyszíne, továbbá itt láthatók Csutoros Sándor, Győri László, Ezsiás István, Schéner Mihály, Szabó László és Rácz György szobrai. A kiállítás 1996-tól fogadja a látogatókat.

Népművészeti kiállítás
A Hajdú-Bihar megye népművészetének és a Hajdószoboszlón élő népművészek által készített tárgyaknak ad otthont a népművészeti kiállítás. A megye népművészetének egészéről átfogó képet adó tárlat megtekintése után a régi népi mesterségek Hajdúszoboszlón élő művelői által készített remekeket láthatják az érdeklődők. A kiállítás érdekessége, hogy a míves tárgyak mellett a szerepel az alkotó neve és címe. A mesterek szívesen fogadják a látogatókat saját műhelyükben. A gyűjtemény 1993 óta tart nyitva.

Múzeumi Galéria
(Cím: Szilfákalja u. 2. (művelődési központ))

Cseh Gusztáv és Szombati László művészi örökségét tárja a közönség elé a galéria. Itt tartják a Bocskai István Múzeum időszaki kiállításait is. Az udvaron szabadtéri fejfakiállítás enged bepillantást a környékbeli református temetők világába. A kiállított anyag Hajdúszoboszló mellett Földesről, Kabáról, Hajdúszovátról és Nádudvarról származik.
Hajdúszoboszlói Galéria
Telefon: +36 (52) 361-224, +36 (52) 361-031

Gönczy Pál Emlékszoba
(Cím: Kálvin tér 7.)

Gönczy Pál pedagógus, a dualizmus korának kiemelkedő gondolkodója, Eötvös József államtitkára, az MTA levelező tagja volt. Emlékszobáját a róla elnevezett iskolában rendezték be. Gönczy Pál Hajdúszoboszlón született 1817-ben. 1834-től a debreceni kollégiumban bölcsészetet tanult, 1838-tól tanító, ill. nevelő. 1844-ben Svájcba ment tanulmányútra. Részt vett a zeleméri árvagyermek-nevelőintézet megszervezésében. 1852-ben magánintézetet alapított nemesi gyermekek számára, amelyet 1859-ben, amikor a pesti református gimnáziumot megalapították, átadott az egyháznak, majd a gimnázium igazgatója lett. 1867-től 1889-ig a vallás- és közoktatásügyi minisztériumban működött mint osztálytanácsos, végül mint államtitkár. Jelentős szerepet játszott az 1868-i népiskolai törvény végrehajtásában. Több pedagógiai témájú dolgozatot írt.
Telefon: +36 (52) 362-630

Gyapjúsház
(Cím: Korpos u. 6.)

A népi hagyományokat őrizve Gyapjúsházat alakított ki Dezsőné Borbély Emma tanár, szövő népi iparművész Hajdúszoboszlón. A tájházszerű létesítmény műhely, alkotóház és egyben időszaki kiállítások helyszíne. A Hajdúság, a puszta világa, iránt elkötelezett, kedves háziasszony gyermekfoglalkozásokat, továbbképzéseket, találkozókat is tervez.
Látogatók, csoportok fogadása bejelentkezésre: +36 (20) 454-2203

Gazdaház (Czeglédy-ház)
(Cím: Vasvári Pál u. 40.)

Csaknem kétszáz éve áll Hajdúszoboszlón a Czeglédy család által építtetett népi klasszicista lakóház, melyet 2009-ben felújítottak. A tipikus hajdúházban a nyár elején nyílt meg a népi gyógymódokat, a népi gyógyítást és eszközeit, valamint, gyógynövényeket bemutató kiállítás. Vaskóné Bori, a lelkes gazdaasszony meglepetésprogramokat is kínál a látogatóknak a lekvárfőzéstől a szappanfőzésig, hétfőnként a kemencében is készít valamilyen finomságot! Az állandó kiállítás egy jómódú paraszt-polgár család mindennapi tárgyait mutatja be. A tisztaszobában, a betegágy mellett vannak elhelyezve a népi gyógyítás tárgyai, és a látogató megismerkedhet a hagyományos népi gyógyítással, ennek eszközeivel, a köpöllyel, nadállyal, sőt a frászkarikával, és ezek használatával is. A ház előtti kertben negyvennél több termesztett és vadon növő gyógynövény látható, az ánizstól zsályáig.
A látogató nem megy el tőlünk üres kézzel, de mi is szívesen elfogadunk minden olyan tárgyat, textíliát edényt, bútort, amely kapcsolódhat a kiállítás anyagához.
Nyitva: hétfő 10-17 óra, kedd-csütörtök 14-16 óra között
Belépődíj: hétfőn 700 Ft (kóstolóval), más napokon 500 Ft
Telefon: +36 (52) 359-119

Csanády-borház
A Csanádyak három hajdúkerületi főkapitányt is adtak a hajdúvárosoknak, de később is fontos szerepet játszottak a közéletben. Emléküket őrzi a klasszicista stílusú, műemlékileg hitelesen helyreállított épület.

Főnix-Sarok Emlékszoba
(Cím: Szabó László zug 6. fszt. 1.)

A családi-, irodalmi-, és rádiós zenetörténeti gyűjtemény megtekinthető október 31-ig naponta 15-18 óráig. Ezután előzetes bejelentkezés esetén látogatható!
Telefon: +36 (52) 272-048

Római katolikus (Szent László-) templom
(Cím: Bocskai u. 1.)

A barokk stílusú, Szent László tiszteletére szentelt templom freskóit a katolikus egyházi művészet jeles képviselője, Takács István készítette az 1930-as években. A diadalíven megelevenedik a város múltja. A templomhajó mennyezetképének témája: Árpád-házi Szent Erzsébet jó cselekedetei. A diadalíven a régi Szoboszló elevenedik meg Hortobágyra utaló motívummal, de a művész megjeleníti a gyógyvíz megtalálását, s egy munkás gyógyulásának csodás jelenetét is. A magyar szentek világát és a hely szellemét szerencsésen egyesíti a Szent László-legenda újrafogalmazása, amely a víz feltörését ábrázolja. Freskói a város és a fürdő fejlődését, történetét örökítik meg. Külön érdekesség, hogy II. János Pál is járt itt krakkói érsek korában.
Telefon: +36 (52) 272-274

Magyarország, a csodák forrása